Vakare ar ryte? Tyrimas atskleidė, kada geriau vartoti kalcį

Svarbu ne tik kokias maistines medžiagas gauname, bet ir kuriuo paros laiku jos pasiekia mūsų organizmą. Sumažinus su maistu gaunamo kalcio kiekį vakarienės metu ir padidinus jį per pusryčius, gali sumažėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika, skelbia naujas tyrimas.

Pienas, kalcis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Pienas, kalcis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Varškė, kalcis.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Varškė, kalcis.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-05-03 06:12

Tyrime, kuris paskelbtas žurnale „BMC Public HealthTrusted Source“, buvo nagrinėjamas daugiau kaip 36 tūkst. suaugusių amerikiečių kalcio suvartojimas su maistu.

Į tyrimo imtį įtraukti 17 456 vyrai ir 18 708 moterys, o 4 040 jų sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis. Iš dalyvių sąrašo išbraukti jaunesni nei 20 metų žmonės, nėščios moterys ir visi, vartojantys kalcio papildus.

Galiausiai mokslininkai nustatė, kad geriausiai širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažina kalcio suvartojimo paskirstymas per du valgymus. Tačiau 5 proc. kalcio, gaunamo per vakarienę, pakeitus kalciu, gaunamu per pusryčius, širdies ligų tikimybė sumažėjo 6 proc.

Peršasi išvada – maistą, kuriame gausu kalcio, verta įtraukti į ryto rutiną ir privengti jo vakare.

Tačiau tyrimo autoriai patarimus dalija atsargiai.

„Šiuo metu įrodymai apie kalcio suvartojimo su maistu bei širdies ir kraujagyslių ligų rizikos ryšį yra nepakankami ir prieštaringi“, – rašė jie savo ataskaitoje ir pažymėjo, kad tai buvo pirmas toks tyrimas, kuriame nagrinėtos kalcio suvartojimo per pusryčius ir (arba) vakarienę bei širdies ir kraujagyslių ligų sąsajos.

„Tyrimai parodė, kad per didelis arba per mažas kalcio suvartojimas turi neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimui“, – straipsnyje pabrėžė autoriai.

Maisto papildai gali padaryti meškos paslaugą

Kalcio funkcijos organizme labiausiai susijusios su kaulų ir dantų formavimusi ir būkle, tačiau kalcis taip pat reguliuoja raumenų susitraukimą, padeda krešėti kraujui ir padeda palaikyti normalu širdies raumens darbą.

Žinoma, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

O kodėl kalcį naudingiau gauti ryte? Manoma, įtakos turi cirkadinis ritmas ir tai, kaip organizme pasisavinamos maistinės medžiagos.

„Kalcio absorbcija gali būti šiek tiek didesnė dienos metu, nes tam tikrų kalcio apykaitai reikalingų hormonų, tokių kaip, pavyzdžiui, paratiroidinis hormonas, kiekis dienos metu būna didesnis“, – paaiškino tyrime nedalyvavusi registruota dietologė Melanie Murphy Richter.

Mitybos specialistė pridūrė, kad perteklinis kalcio papildų vartojimas gali padaryti meškos paslaugą.

„Dauguma problemų, susijusių su kalcio vartojimu bei širdies ir kraujagyslių sveikata, yra susijusios su maisto papildais. Vartojant per daug kalcio gali pasireikšti hiperkalcemija“, – sakė ji.

„Hiperkalcemija gali sukelti širdies aritmiją, „permušimus“, alpulį, o kartais ir rimtesnes sveikatos problemas. Be to, didelis kalcio kiekis gali prisidėti prie kalcio nuosėdų susidarymo mūsų arterijose, kurios gali sutrikdyti kraujotaką ir taip padidinti insulto, hipertenzijos ar širdies smūgio riziką“, – paaiškino M.Richter.

Kam vartoti kalcio papildus?

Registruota dietologė Kristin Kirkpatrick teigė, kad sprendimas vartoti maisto papildą – ir kurį – priklauso nuo konkrečių asmens poreikių.

„Visus savo pacientus raginu pirmiausia aptarti kalcio privalumus ir trūkumus su gydytoju“, – sakė specialistė.

Kalcio gali pritrūkti nėščioms moterims ir vyresnio amžiaus žmonėms, o šios medžiagos stygius didina osteoporozės riziką.

„Visiems, kurie valgo daug perdirbtų maisto produktų, mažai lapinių žalumynų, riešutų ir sėklų, gresia kalcio trūkumas. Jiems kalcio papildai gali būti naudingi.

Visiems, kurie netoleruoja laktozės ir turi vengti pieno produktų (jie turi daug kalcio), gali kilti kalcio stygiaus rizika.

Tačiau, jei palaikote subalansuotą mitybą, kurioje gausu vaisių, daržovių, riešutų, sėklų ir retkarčiais geriate pieną arba valgote jo produktus, maisto papildų greičiausiai nereikia“, – paaiškino M.Richter.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.